Ας αρχίσει η »Μεταμόρφωση»…

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012 13:52
Αρθρογράφος: Ειρήνη Καλέση

Το ίδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης” φιλοξενεί το αξιόλογο και άκρως σημαντικό έργο “Η μεταμόρφωση” του Franz Kafka. Μια παραγωγή που παρουσιάζεται από την ομάδα “Σημείο Μηδέν” για δεύτερο κύκλο παραστάσεων. Το διήγημα του Franz Kafka στη θεατρική του μορφή μοιάζει με ένα άσχημο εφιάλτη στον οποίο οι πρωταγωνιστές  είναι αέναα παγιδευμένοι χωρίς θέληση διαφυγής. Η αίσθηση του κακώς  ενορχηστρωμένου κουκλοθέατρου είναι διάχυτη στην 80λεπτη παράσταση.

Οι πρωταγωνιστές είναι άψυχα μέρη ενός ντόμινο και βασικός συντελεστής της κατάρρευσης του κόσμου τους είναι ο γιος της οικογενείας ,ο Γκρέγκορ. Ο γιος της οικογενείας ξυπνά μεταμορφωμένος  σε ένα σιχαμερό τερατώδες ζωύφιο. Έτσι ξαφνικά, ο Γκρέγκορ χάνει τη δουλειά του, την ανθρώπινη υπόσταση του και την υποτιθέμενη “τελεία” σχέση με την οικογένεια του. Η οικογένεια του αφού δεν έχει όφελος πια από την καλοδουλεμένη μηχανή που έχει ως γιο, τον παραγκωνίζει στο σημείο της αφαίρεσης της ίδιας της ταυτότητος του και συνεπώς της ζωής του.

      Οι καλοδουλεμένες ερμηνείες της θεατρικής ομάδας “Σημείο Μηδέν” καθηλώνουν το κοινό αφού το αφοπλίζουν με τις επανειλημμένες κινήσεις τους που αναδεικνύουν την απελπισία και την νέκρωση των ηθών και των ψυχών. Ο θάνατος σε αυτή την ιστορία δεν αποτελεί λύτρωση η αναγέννηση αλλά αντιθέτως υπάρχει το επόμενο θύμα που θα αναλάβει τα καθήκοντα του δούλου. Ο αέναος κύκλος της απελπισίας δεν σταματά να γυρίζει και όλοι γινόμαστε μηχανές που έχουν υποχρεώσεις και καθήκοντα. Η οικογένεια Samsa  ακολουθεί  συγκεκριμένα μοτίβα καθώς κάθε μέλος (ο πατέρας ,η μητέρα ,ο γιος και η αδελφή Γκρέτε) παραμένουν παγιδευμένοι στους δικούς τους μικρόκοσμους. Οι χαρακτήρες είναι ενδεδυμένοι με ρούχα που παραπέμπουν χρωματικά στα έπιπλα που χρησιμοποιούν, δείχνοντας την ενσωμάτωση σε αυτά στο σημείο που χάνουν την αίσθηση της σκληρής πραγματικότητας και ζουν σε ένα ντελίριο τελείως άψυχοι σε μια διαρκή κατάσταση κατάθλιψης και αδιεξόδου. Η βαριά ατμόσφαιρα της παράστασης δημιουργεί ένα κόμπο στον λαιμό των θεατών βλέποντας την οικογένεια να καταρρέει σταδιακά χάνοντας ακόμη και την ικανότητα τους να διατηρούν τα προσωπεία που τόσο περίτεχνα χειρίζονταν πριν τον Αρμαγεδδών που τους επισκέφτηκε.

  Ο Kafka ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα ασχολήθηκε με πολλά ψυχολογικά θέματα όπως η αποξένωση από τον εαυτό μας η ενδοοικογενειακές σχέσεις (μητέρας-παιδιών, σχέσεις αδελφών), η βιαιότητα αλλά και οι τρομακτικές “μεταμορφώσεις”. O μοντερνισμός της γραφής του είναι απερίγραπτος και πολλά από τα έργα του έχουν μείνει στην ιστορία ως λογοτεχνικά διαμάντια όπως  “Η Δίκη” , “O Πύργος” και φυσικά η “Μεταμόρφωση” που παρά το μικρό μέγεθος της οδηγεί τους αναγνώστες και τους θεατές σε ένα ατέρμονο ταξίδι αναζήτησης σχετικά με την κοινωνία, την ψυχή αλλά και τις φυλακές που την αιχμαλωτίζουν.